Home > Kopen in China voor Consumenten

Kopen in China voor Consumenten

In China zijn producten nou eenmaal stukken goedkoper. De lonen liggen een stuk lager als hier en materialen kosten daar ook al een stuk minder. Daarom is het ook niet gek om als consument een leuk artikel op een Chinese webshop te bestellen. Naast dat het daar veel goedkoper is ondanks de eventuele invoerrechten en belastingen, heb je daar ook een veel groter assortiment. Een hoop artikelen komen daar van oorsprong al vandaan en als het daar niet vandaan komt, dan maken ze het wel na. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten als consument?

De garantiebepalingen
Als in Nederland er een product wordt gekocht, dan je recht op wettelijke garantie op het product. Dit is bij wet geregeld en houdt in dat je recht op een goed product hebt. Daarnaast is er ook fabrieksgarantie of verkopersgarantie.

Redenen waarom een product niet goed is:

  • Het artikel is beschadigd
  • Het artikel is defect
  • Het artikel voldoet niet aan de omschrijving van de leverancier
  • Het artikel is niet compleet

Als je in China iets besteld, dan hangt het af van de webshop hoe er mee wordt omgegaan. Voor je iets besteld is het dan altijd raadzaam om de ervaringen met een webshop of leverancier door te nemen. Bij Aliexpress is heb je de mogelijkheid om een geschil te openen indien het artikel aan een van bovenstaande criteria niet voldoet. Lees hier meer over Aliexpress.

Verzendkosten
Als eerste wil je natuurlijk weten of er verzendkosten worden gerekend. Dit hangt af per webshop. Het platform Aliexpress heeft veel gratis verzendingen en bij Light in de Box dient een klein bedrag te worden betaald. Dit moet duidelijk vermeld staan bij het producht cq betaling. Ook op de webshop zelf moet dit staan onder het kopje verzending.

Kosten producten uit China

invoerrechten aliexpress

Bron: belastingdienst

 

BTW en Inklaringskosten
Als je bestelling lager is den 22 euro, dan hoef je hier niet op te letten. Is het bestelde artikel hoger in waarde dan 22 euro, maar onder de 150 euro, dan dien je BTW en inklaringskosten te betalen. Dit betaal je aan de postbezorger die bij je aan de deur komt of als je het pakket op de postkantoor gaat halen. De BTW bedraagt net als in Nederland 21 % en de inklaringskosten zijn 13 euro per zending. Indien het als EMS wordt verstuurd, dan zijn de kosten 17,50.

NB: Het komt ook geregeld voor dat mensen geluk hebben bij hun bestelling en dus geen inklaringskosten en BTW hoeven te betalen. Reken er niet op, valt het mee, dan heb je geluk!

douane invoerrechten betalen bij producten chinese webshop

Bron: Belastingdienst.nl

 

Invoerrechten / Douanekosten
Zoals je hierboven op de afbeelding kan zien, moet invoerrechten / douanerechten worden betaald bij een bestelling boven de 150 euro. Hou hierbij de koers van de dollar in het achterhoofd aangezien bijna alle Chinese webwinkels de prijzen in dollars hebben. De invoerrechten vallen nog mee, deze zijn namelijk 3%.

TIP: gebruik de invoercalculator om te berekenen wat je moet betalen aan bijkomende kosten.

 

verzending uit China als gift

Gift Drempel van 45 euro
Het komt ook voor dat een bestelling als gift wordt verstuurd van particulier naar particulier. Je kan dus zelf een pakketje naar iemand versturen of door iemand anders een bestelling bij jou laten verzorgen. Of je kan wellicht met de verkoper iets regelen dat het pakketje als gift wordt verstuurd. Als een pakket als gift wordt verstuurd, dan geldt er een belastingvrije drempel van zelfs 45 euro.  Zie ook deze pagina over BTW.

 

Betaling van producten
Tegenwoordig heeft bijna elke Chinese webshop de mogelijkheid om met iDeal te betalen, dit tot groot genoeg van de Nederlandse consument. En als iDeal geen optie is, dan is Paypal altijd nog een mogelijkheid. Met Paypal ben je overigens nog eens extra verzekerd voor levering van het product Je kan dan middels je Paypal account een geschil openen binnen 180 dagen na aankoop. Als je het product niet ontvangen of het voldoet niet aan de voorwaarden, dan vergoed Paypal de kosten. Ook kan je op de websop zoals Aliexpress ook een geschil openen of contact opnemen.

 

Bezwaar maken tegen invoerkosten / Inklaringskosten

Het kan voorkomen dat je het niet eens bent met de inklaringskosten of douchenrechten/invoerrechten. Er is dan de mogelijkheid om bezwaar te maken bij het koeriersbedrijf. Zij deden immers aangifte voor jou en kunnen een bezwaarschrift indienen of verzoek tot terugbetaling van de kosten. Op de factuur die je krijgt van de postbezorger staat de nodige informatie.

Ook kan je er voor kiezen om zelf bezwaar te maken, maar dan moet het koeriersbedrijf je machtigen.

Hier vind je meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift

 

Legaal of illegaal

De scheidingslijn of iets net wel of net niet legaal is, is vrij dun. Een voorbeeld is een PS3 controller. Er zijn diverse controllers die in de buurt komen van het uiterlijk van een PS3, maar het duidelijk niet zijn.  Het heeft een ander design en is dus totaal anders dan het originele product. Dit is dan wel toegestaan.

Een jas van een merk dat wordt nagemaakt en er precies hetzelfde uitziet, is dan natuurlijk een heel ander verhaal. Gebruik gewoon je gezonde verstand en als je twijfelt zoek dan een ander product. Er zijn producten zat te vinden op Chinese webshops.

Het is natuurlijk ook een verschil of je iets koopt als consument of als bedrijf. Als een product op de scheidingslijn zit, dan zal eigen gebruik anders overkomen dan producten per 1000 tegelijk te bestellen.

Hieronder zie je een goed product dan nog geen tientje kost. Het origineel van Sony kost wel 50 a 60 euro. Een wereld van verschil.

ps3 controller replica

Voorbeeld van een product dat als vervanging wordt gebruikt voor een Sony PS3 controller

Veiligheid producten

In Nederland verkochte producten voldoen aan veiligheidseisen. Dit is op Europees niveau geregeld. Door deze eisen heb je zekerheid dat een product veilig is, al zijn er altijd wel jaarlijks gevallen waarbij het mis gaat.

De benaming van dergelijke veiligheidseisen is een CE-markering, te herkennen met de letters CE. Op de webshop zal je meer informatie vinden wat betreft veiligheid en garantie. Op deze link vind je meer over de CE-markering.

Laat je niet afschrikken
Het kan nu als een wirwar overkomen, maar volgens de de ondervraagden van de consumenten bond, zijn het toch goed producten die worden verstuurd en vallen de kosten toch ook mee. Het kan lijken dat als een product duurder is dan 100 euro, het niet meer aantrekkelijk is dat product te kopen. Aan de gegeven rekenvoorbeelden kan je zien dat het best mee valt.

Producten zijn daar nou eenmaal goedkoper als hier en daarom halen wereldwijd veel consumenten hun voordeel op Chinese webshops. Ondanks de eventuele inklaringskosten, BTW of douanerechten, zijn producten meestal nog stukken goedkoper als in Nederland.

Twijfel je aan het webwinkel, zoek dan ervaringen van die website op. Op Aliexpress zie je bijvoorboold per product ervaringen en beoordelingen van het product. Op onze website zullen we ook binnenkort starten met het plaatsen van ervaringen en kunnen kopers ook hun review delen.

In China zijn producten nou eenmaal stukken goedkoper. De lonen liggen een stuk lager als hier en materialen kosten daar ook al een stuk minder. Daarom is het ook niet gek om als consument een leuk artikel op een Chinese webshop te bestellen. Naast dat het daar veel goedkoper is ondanks de eventuele invoerrechten en belastingen, heb je daar ook een veel groter assortiment. Een hoop artikelen komen daar van oorsprong al vandaan en als het daar niet vandaan komt, dan maken ze het wel na. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten als consument? De garantiebepalingen Als in…

Review Overview

Handige Info?

Stem ook

Summary : Score

User Rating: Be the first one !